Διάφορα
Καμπανάκι για τη Θεσσαλονίκη: Διπλασιάστηκε το ιικό φορτίο στα λύματα!
Μεγάλη αύξηση παρουσιάζει το ιικό φορτίο των λυμάτων του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης στην έρευνα που διεξάγει διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ.
Η ανάλυση των δειγμάτων που ελήφθησαν την Παρασκευή 5 και την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου, μετά τον περιβαλλοντικό εξορθολογισμό των μετρήσεων, σε σύγκριση με τις μετρήσεις της 1ης και 3ης Φεβρουαρίου, δείχνει 100% αύξηση της συγκέντρωσης του SARS-CoV-2 στα αστικά υγρά απόβλητα. Το ποσοστό της συγκέντρωσης του ιικού φορτίου ανιχνεύεται σε επίπεδα αντίστοιχα της 20ης Οκτωβρίου, αλλά χαμηλότερα της συγκέντρωσης των τελευταίων ημερών του Οκτωβρίου, όταν είχε ξεκινήσει μία εκθετική αύξησή της, το φθινόπωρο.
«Διαπιστώνεται διπλασιασμός του ιικού φορτίου και μία συνεχής αύξηση της συγκέντρωσής του στα λύματα από τις αρχές του μήνα, η οποία παραμένει έντονα ανησυχητική και εφιστά την προσοχή όλων μας, καθώς αν σταδιακά ενταθεί θα δημιουργήσει ασφυκτικές καταστάσεις στο σύστημα υγείας και στην καθημερινότητα των πολιτών», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου. Πρόσθεσε, δε, ότι «ο εντοπισμός κρουσμάτων μεταλλαγμένων- πολύ πιο μεταδοτικών στελεχών του SARS-CoV-2, σε συνδυασμό με φαινόμενα συνωστισμού που παρατηρήθηκαν το τελευταίο διάστημα, μπορεί να ερμηνεύσει τις έντονα αυξητικές τάσεις διασποράς του ιού στην κοινότητα» και «είναι πλέον και στην ατομική ευθύνη του καθενός, το να μην οδηγηθούμε σε μία εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, αλλά να αποφύγουμε μία επανάληψη όσων βιώσαμε τον περασμένο Νοέμβρη», και γι’ αυτό «η απαρέγκλιτη τήρηση των μέτρων, είναι ο μόνος τρόπος, ο μόνος δρόμος».
Υπενθυμίζεται ότι οι μετρήσεις της 27ης Ιανουαρίου, 29ης Ιανουαρίου και 1ης Φεβρουαρίου είχαν δείξει αύξηση στο ιικο φορτίο των λυμάτων της τάξης του 50%, που στις επόμενες μετρήσεις παγιώθηκε με τάσεις σταθεροποίησης. «Υπάρχει σημαντική διαφοροποίηση της τάσης με βάση τις προηγούμενες μετρήσεις. Ο διπλασιασμός που καταγράφεται είναι πέρα από οποιαδήποτε πειραματική αβεβαιότητα, δεν ξεπερνά τα όποια όρια σφάλματος», δήλωσε ο καθ. Χημείας του ΑΠΘ, Θοδωρής Καραπάντσιος. Στο διάγραμμα που δημοσιεύει το ΑΠΕ-ΜΠΕ αποτυπώνεται η αύξηση του ιικού φορτίου σε επίπεδα υψηλότερα των αντίστοιχων της 18ης Δεκεμβρίου.
Οι ημέρες των δειγματοληψιών που καταγράφονται με κόκκινο χρώμα αντιστοιχούν σε περισσότερα από 500 κρούσματα -όπως ανακοινώθηκαν τις αντίστοιχες ημέρες από τον ΕΟΔΥ- οι μέρες που καταγράφονται με πορτοκαλί σε 100-400 κρούσματα και οι μέρες που καταγράφονται με πράσινο σε λιγότερα από εκατό κρούσματα. Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορονοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διάφορα
Πέθανε ο μπαμπάς του Γιαννάκη, Λουκάς Μήλιος
Μια πολύ δυσάρεστη είδηση έγινε γνωστή το πρωί της Τρίτης (14/10). Σε ηλικία 71 ετών έφυγε από την ζωή ο Λουκάς Μήλιος, ο πατέρας του Γιαννάκη, του πιο εμβληματικού οπαδού του ΠΑΟΚ. Ο εκλιπών πάλευε τα 2,5 τελευταία χρόνια με την επάρατη νόσο, δίνοντας με αξιοπρέπεια έναν προσωπικό αγώνα και χωρίς να σταματήσει ούτε λεπτό να στηρίζει τον γιο του και την αγάπη του για τον Δικέφαλο.
Τις τελευταίες μέρες η κατάστασή του είχε επιδεινωθεί και είναι χαρακτηριστικό ότι η απουσία πατέρα και γιου από το πρόσφατο μνημόσυνο για τα έξι αδικοχαμένα αετόπουλα στα Τέμπη δεν είχε περάσει απαρατήρητη, αφού ο αείμνηστος Λουκάς και ο Γιαννάκης ήταν πάντα εκεί, όπως ήταν πάντα εκεί όπου έδιναν αγώνα τμήματα του ΠΑΟΚ ή αθλητές του συλλόγου.
Η κηδεία του θα γίνει αύριο Τετάρτη (15/10) στις 13:00 στα κοιμητήρια της Μαλακοπής.
«Η Οικογένεια του ΠΑΟΚ, με θλίψη, αποχαιρετά τον Λουκά Μήλιο, πατέρα του πιο πιστού φιλάθλου μας, Γιαννάκη, και εκφράζει τα συλλυπητήρια της στους οικείους του. Ο Λουκάς Μήλιος ήταν σε όλη του τη ζωή δίπλα στην ομάδα, δίνοντας ζωή στον γιό του, Γιαννάκη, ο οποίος την αντλούσε μέσα από τα τέσσερα ιερά γράμματα του Συλλόγου μας. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει…», έγραψε σε ανάρτησή του ο ΑΣ ΠΑΟΚ.
Διάφορα
ΣΦ ΠΑΟΚ Θύρα 4: Ανακοίνωσε οδική εκδρομή για τον αγώνα με τη Λιλ
Ο ΣΦ ΠΑΟΚ Θύρα 4 εξέδωσε ανακοίνωση μέσω της οποίας ενημερώνει για τη διοργάνωση οδικής εκδρομής στη Γαλλία για τον εκτός έδρας αγώνα με τη Λιλ στις 23 Οκτωβρίου. Αναλυτικά:
«Ο Σ.Φ. Π.Α.Ο.Κ. ΘΥΡΑ 4 ενημερώνει τα μέλη του και το λαό του Π.Α.Ο.Κ. ότι διοργανώνει οδική εκδρομή στην Γαλλία με 2 διανυκτερεύσεις για την αναμέτρηση του Europa League στις 23/10 μεταξύ της Λιλ – Π.Α.Ο.Κ. στο Στάδιο Πιερ Μορουα. Πληροφορίες εγγραφές στα γνωστά πρόσωπα και τηλέφωνα.
Η οδική μας εκδρομή περιλαμβάνει 2 διανυκτερεύσεις σε κεντρικό ξενοδοχείο και τα εισιτήρια του αγώνα τα οποία είναι εξασφαλισμένα».
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Διάφορα
Κανείς δεν ξέχασε τα έξι αετόπουλα
Συναισθηματικά φορτισμένο θα είναι το ντέρμπι του ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό στο γήπεδο της Τούμπας.
Η αναμέτρηση των δύο ομάδων συμπίπτει χρονικά με τη συμπλήρωση 26 ετών από την μαύρη μέρα στην ιστορία του Δικεφάλου, όταν έξι οπαδοί του έχασαν τη ζωή τους στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών και ενώ επέστρεφαν από τον αγώνα με τον Παναθηναϊκό στην Αθήνα.
-
Επικαιρότητα2 έτη agoΤο παρασκήνιο πίσω από το πανό
-
Ποδόσφαιρο3 έτη agoΠΑΟΚ 3-0 Αστέρας Τρίπολης
-
Ποδόσφαιρο3 έτη agoΈκλεισε η μεταγραφή Σαμάτα στον ΠΑΟΚ, μένουν τα διαδικαστικά
-
Ποδόσφαιρο3 έτη agoΗ ενδεκάδα του ΠΑΟΚ με Άιντραχτ
-
Ποδόσφαιρο3 έτη ago
ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός [LIVESTREAMING]
-
Ποδόσφαιρο3 έτη agoΛουτσέσκου: «Δεν πήραμε αυτό που αξίζαμε»
-
Επικαιρότητα6 έτη ago101 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων
-
Μπάσκετ3 έτη ago
Ο ΠΑΟΚ πήρε την πρόκριση στα ημιτελικά
