Connect with us

πρωτοσέλιδο

“Ένας παίκτης μέχρι το Σάββατο και άλλοι δυο μέχρι 10 Γενάρη”

paokrevolution

Published

on

Σε μία περίοδο που ο κόσμος του ΠΑΟΚ περιμένει πως και πως την ενίσχυση της ομάδας του, την οποία βλέπει μετά από 30 χρόνια να διεκδικεί με αξιώσεις το πρωτάθλημα, ο Ζήσης Βρύζας αποφάσισε να σπάσει τη σιωπή του και να μιλήσει για καίρια ζητήματα. Ποιος είναι ο μεταγραφικός σχεδιασμός; Πόσους και ποιους παίκτες θέλει να πάρει ο ΠΑΟΚ; Ποια είναι η σχέση του με τον Αγγελο Αναστασιάδη; Οι απαντήσεις στις σελίδες που ακολουθούν μαζί με την αποκάλυψη του τεχνικού διευθυντή του Δικεφάλου ότι το Σάββατο που η ομάδα επιστρέφει στις προπονήσεις, θέλει να έχει ολοκληρώσει την μεταγραφή ενός κεντρικού μέσου.

Ο ΠΑΟΚ χρειάζεται ενίσχυση αυτή τη στιγμή;

Advertisement
Advertisement

«Θα πω το τετριμμένο. Κάθε ομάδα χρειάζεται ενίσχυση, ακόμη και η καλύτερη. Με τον ΠΑΟΚ δεν είναι δυνατόν να ξεκινάς μία χρονιά και να μην βλέπεις την πρώτη θέση. Είναι η ιστορία και το μέγεθος του συλλόγου που επιβάλλει να είναι πρωταγωνιστής κάθε χρονιά».

Είναι ο ΠΑΟΚ κοντά σε απόκτηση παικτών αυτή την περίοδο;

«Αυτό είναι πάντα σχετικό, γιατί όλες οι περιπτώσεις, για παράδειγμα, τώρα είναι στο τελικό στάδιο. Αλλά είμαστε στον Ιανουάριο και υπάρχει η ιδιαιτερότητα ότι το 80% 90% των συμβολαίων δεν τελειώνουν. Μόνο ένα μικρό ποσοστό, κυρίως από σκανδιναβικές χώρες. Με τους άλλους πρέπει να γίνει διαπραγμάτευση με τις ομάδες. Αυτό μπορεί να πάρει χρόνο, γιατί τον Ιανουάριο αυτοί που είναι εν ενεργεία κοστίζουν κάτι παραπάνω, ενώ τους ανενεργούς δεν τους κοιτάς γιατί θα χρειαστούν ένα μήνα για να είναι καλά. Οι επιλογές από την Αφρική περιορίζονται σε μη διεθνείς γιατί οι διεθνείς είναι στο Κόπα Άφρικα».

Σε ποιες θέσεις θα ενισχυθεί η ομάδα;

Advertisement
Advertisement

«Θα μου επιτρέψετε να μην πω θέσεις. Για εμάς είναι ξεκάθαρο τι θέλουμε, ωστόσο, δεν πρέπει να παραβλέπουμε την δουλειά που έχει κάνει το γκρουπ μέχρι στιγμής και να την διαγράψουμε κάνοντας πάρα πολλές μεταγραφές.  Αυτό συζητήθηκε εσωτερικά και όποιος είναι κοντά σε μία ποδοσφαιρική ομάδα μπορεί να το καταλάβει. Εμείς πρέπει να φέρουμε παιδιά που θα βοηθήσουν».

Μπορείτε να μιλήσετε για αριθμό μεταγραφών; 

«Εμείς δεν θα πάμε σε πολλές επιλογές, θέλουμε δύο ή τρεις αυτόν τον Γενάρη. Εάν, φυσικά, υπάρχουν αποχωρήσεις θα πρέπει να αντικατασταθούν, αυτό συμβαίνει παντού. Ο ΠΑΟΚ μέχρι τώρα κοιτούσε το άμεσο αποτέλεσμα, κοιτούσε μόνο να είναι πρωταγωνιστής σήμερα και κάποια στιγμή έφτασε σε οικονομικό αδιέξοδο. Επιβάλλεται από το financial fair play, η ομάδα να έχει μία συγκεκριμένη αξία. Το κύριο target group παικτών που ψάχνουμε είναι 23-27 ετών. Βέβαια, είναι δεδομένο ότι εάν βρεθεί ένας παίκτης, τύπου Ρατς, που σε μια συγκεκριμένη θέση θα μας δώσει κάποια στοιχεία που τα χρειαζόμαστε, θα κάνουμε κίνηση. Μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για την ελληνική αγορά. Οταν θέλεις, δηλαδή, να πάρεις έναν παίκτη μεταξύ 23-27, σίγουρα τον βλέπουν και οι άλλοι. Το να τον φέρεις στην Ελλάδα είναι δύσκολο, αυτό δυσκολεύει και την διαπραγμάτευση».

Υπάρχει ένα προσδοκώμενο όριο απόκτησης των παικτών;

Advertisement
Advertisement

«Θέλουμε να έχουμε ένα παίκτη μέχρι το Σάββατο, που θα γυρίσει η ομάδα στις προπονήσεις και άλλους δύο μέχρι τις 10 του Γενάρη, αλλά πολλές φορές δεν ξέρεις τι θα σου προκύψει. Αυτό είναι το σχέδιο μας. Αν δεν βγει κάποιο πρόβλημα, γιατί μιλάμε για διαπραγμάτευση, επιδιώκουμε να έχουμε ένα παίκτη εδώ πριν κλείσει η χρονιά. Θα δουλέψουμε εντατικά για να τους έχουμε όλους εδώ το νωρίτερο δυνατό».

Ποιο είναι το ύψος του μπάτζετ;

«Δεν υπάρχει όριο. Εμείς έχουμε το ελεύθερο να προτείνουμε παίκτες που θεωρούμε ότι με αυτούς μειώνεται το ρίσκο της επένδυσης των χρημάτων του ιδιοκτήτη».

Ως τεχνικός διευθυντής θα προτιμούσες να δίνεται οικονομική έγκριση σε κάθε μεταγραφική κίνηση ή να υπάρχει καθορισμένο μπάτζετ από την αρχή; Γιατί στον ΠΑΟΚ συμβαίνει το πρώτο…

Advertisement
Advertisement

«Ο ιδιοκτήτης είναι αυτός που ορίζει τον τρόπο και την φιλοσοφία διοίκησης του συλλόγου. Είναι αυτός που πληρώνει. Εφόσον δεν έχει μπει όριο οικονομικό στις επιλογές μας, εμείς πρέπει να εναρμονιστούμε με αυτή την λειτουργία».

Δεν θα έπρεπε ο ΠΑΟΚ να ψάχνει από τον Σεπτέμβριο παίκτες οι οποίοι θα είναι διαθέσιμοι για διαπραγμάτευση;

«Εννοείται ότι ψάχνει από τον Σεπτέμβριο. Το τμήμα σκάουτινγκ υπάρχει σε κάθε ομάδα, είναι δευτερεύων οργανισμός και δεν πρέπει να πρωταγωνιστεί. Υπεύθυνοι είναι οι διευθυντές, ο πρόεδρος και ο προπονητής. Τον Ιανουάριο, όπως σας είπα, τα συμβόλαια που τελειώνουν είναι πολύ λίγα. Οπότε εκ των πραγμάτων είναι δύσκολο να έχεις συμφωνίες. Δεν σας κρύβω ότι έχουμε προσεγγίσει ποδοσφαιριστές για την επόμενη σεζόν, που τα συμβόλαιά τους τελειώνουν και κανένας να μην αποκλείει ότι έχουμε κλείσει και κάποιον».

Η στάση του Ιβάν Σαββίδη στην ενίσχυση της ομάδας ποια είναι;

Advertisement
Advertisement

«Ο κ. Σαββίδης έχει δώσει το πράσινο φως για να γίνουν μεταγραφές. Από εκεί και πέρα, για να φτιαχτεί ένα γκρουπ με το μέταλλο του πρωταθλητή και να μπορεί να πρωταγωνιστήσει χρειάζεται πλάνο. Το εύκολο είναι να προτείνουμε στον κ. Σαββίδη να κάνει μαζικές μεταγραφές. Αλλά η ομάδα, η εταιρεία, όπως αποδείχθηκε πέρσι, δεν ήταν έτοιμη να το δεχτεί αυτό και η απόφασή μας ήταν να προχωρήσουμε σε σταδιακή βελτίωση της ομάδας. Μέσα από εσωτερικές συζητήσεις θα πρέπει να ακολουθηθεί ένας συγκεκριμένος δρόμος για να πετύχεις».

«Ετσι δουλεύει ο μεταγραφικός μηχανισμός»

Ο Ζήσης Βρύζας ανέλυσε τον τρόπο λειτουργίας της ΠΑΕ ΠΑΟΚ στην αξιολόγηση και στην επιλογή παικτών για την ενίσχυση της ομάδας.

Ποια είναι τα «γρανάζια» του ΠΑΟΚ. Πως καταλήγει η εταιρεία στην τελική της επιλογή για τις μεταγραφές; Ρωτάμε γιατί ο κόσμος έχει μία συγκεχυμένη εικόνα.

Advertisement
Advertisement


«Δώσαμε δικαιώματα, γι’ αυτό και υπάρχει αυτή η εικόνα που υπάρχει. Τα δικαιώματα έχουν να κάνουμε με αυτά που ανέφερα στην προηγούμενη ερώτηση. Για να τα πάρουμε από το ξεκίνημά τους, ο κ. Σαββίδης ήρθε Αύγουστο, οπότε η πρώτη μεταγραφική περίοδος ήταν ουσιαστικά μετά από μία χρονιά. Τον Δεκέμβριο έγιναν κάποιες μεμονωμένες κινήσεις. Σε εκείνη την χρονική στιγμή θα έπρεπε να δημιουργηθεί αυτή η βάση -επιλέξαμε να είναι κυρίως Ελλήνων παικτών- από 12-13 παιδιά τα οποία και θα αποκαταστήσουν ηλικιακά την ομάδα, αλλά και θα αποτελέσουν μία ομάδα πρωταθλήτρια, με δύο-τρεις προσθήκες κάθε χρόνο. Στη διάρκεια αυτό διαταράχθηκε από επιλογές οι οποίες ήταν αξίας, αλλά δεν υπήρχε χημεία, επικοινωνία. Αυτή τη στιγμή τα συγκεκριμένα στοιχεία και ο τρόπος λειτουργίας είναι σε πολύ καλό βαθμό.
Οσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας, έγιναν διάφορες αλλαγές και ψάχναμε να βρούμε ανθρώπους που θα στελεχώσουν την ομάδα και θα μπορέσουν να στήσουν ένα μοντέλο λειτουργικό. Νομίζω ότι η έλευση του κ. Αγγελίδη αποκατέστησε την ανισορροπία και είναι πιθανό να έρθουν και άλλα στελέχη στην εταιρεία. Στα μεταγραφικά θέματα ο προπονητής είναι βασικός συντελεστής γιατί η δική του αντίληψη είναι βασικό συστατικό για την δημιουργία ενός ΠΑΟΚ πρωταθλητή. Ετσι λειτουργούμε, παίρνοντας πάντα την γνώμη του προπονητή, ο οποίος καθορίζει το ποδόσφαιρο που θέλει να παίξει. Από εκεί και πέρα είμαστε πάντα μέσω του προέδρου σε επικοινωνία με την ιδιοκτησία για τα χρήματα που θα επενδυθούν για να φτιάξουμε την ομάδα όπως πρέπει».

Ποιος ελέγχει το τμήμα σκάουτινγκ, ο προπονητής ή ο τεχνικός διευθυντής;

«Εδώ υπάρχουν δύο δρόμοι. Ο ένας είναι ότι έχω δικό μου επιτελείο και μπορώ να ελέγξω την αγορά με δικούς μου ανθρώπους, το οποίο υπάρχει σε όλα τα προηγμένα κλαμπ και ο άλλος ότι πρέπει να εμπιστευτώ τις προτάσεις από συγκεκριμένους ατζέντηδες σε μεγαλύτερο βαθμό. Εμείς πριν από μερικούς μήνες φτιάξαμε μία συγκεκριμένη βάση δεδομένων για να ελέγχουμε παίκτες, η οποία έχει ακόμη δρόμο για να ολοκληρωθεί. Προσπαθούμε να καλύψουμε όλες τις χώρες που είναι εφικτές σαν αγορές για να πάρουμε παίκτες και σίγουρα τώρα ισχύει ότι έχουμε το δικό μας επιτελείο, αλλά συγχρόνως εμπιστευόμαστε και προτάσεις ατζέντηδων. Το ιδανικό θα είναι να φτάσουμε να έχουμε δικούς μας 15 ανθρώπους που θα προτείνουν και θα έχουν γνώση γεωγραφικά για παίκτες απ’ όλο τον κόσμο».

Αν οι προτάσεις των ατζέντηδων, όμως, δεν γίνονται αποδεκτές από τον προπονητή, εσάς θα σας αρκεί που ο ΠΑΟΚ θα καλύπτει, απλώς, γεωγραφικά κάποιες χώρες;

Advertisement
Advertisement

«Το τμήμα σκάουτινγκ λειτουργεί τεχνικά κάτω από τις οδηγίες του προπονητή. Αυτός ορίζει το ποδόσφαιρο που θέλει να παίξει, τους παίκτες που θεωρεί ότι εκείνη την στιγμή χρειάζονται. O τρόπος που γίνονται οι επιλογές είναι με βάση τις οδηγίες του. Από εκεί και πέρα, εγώ θα κοιτάξω αν αυτές είναι οικονομικά εφικτές με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα. Η συνεργασία με τον προπονητή είναι άψογη».

«Διαχρονική η σχέση Αγγελου-ΠΑΟΚ»

Βέβαια εδώ υπάρχει κάτι παράδοξο. Λέτε για ένα τμήμα σκάουτινγκ, για μία διαδικασία επιλογής παικτών, αλλά έχουμε έναν προπονητή που έχει ένα χρόνο συμβόλαιο… Μήπως θα έπρεπε να κλείσει αυτό το θέμα;

«Δεν μιλάμε για έναν άγνωστο προπονητή. Μιλάμε για έναν άνθρωπο που προέρχεται από την οικογένεια του ΠΑΟΚ. Τα συμβόλαια και για σαν αυτόν όπως και τον κ. Σαββίδη λίγο μετρούν. Η σχέση του Αγγελου με τον ΠΑΟΚ είναι διαχρονική και έτσι θα παραμείνει. Ήρθε στην ομάδα και μας έχει φέρει πολλά καλά. Γνωρίζει τις ιδιαιτερότητες του συλλόγου και μας έχει βάλει σε ένα δρόμο πρωταθλητισμού, κάτι που είχε καιρό να συμβεί. Αυτή η σχέση δεν θα διαταραχθεί ποτέ».

Advertisement
Advertisement

«Το καλοκαίρι διορθώσαμε τις ανισορροπίες»

Περιμένατε να είναι πρώτος ο ΠΑΟΚ;


«Πιστεύω ότι οι ομάδες φτιάχνονται μέσα από ένα πλάνο το οποίο θα πρέπει να ακολουθούμε. Αυτή τη διετία είχαμε κάποιες αρρυθμίες στις επιλογές μας και διαταράξαμε αυτό το πλάνο. Αυτό έφερε ανισορροπίες είτε αθλητικά, είτε ποδοσφαιρικά. Αυτή τη στιγμή αποκαταστήσαμε αυτές τις ανισορροπίες. Η ομάδα έπρεπε αρχικά να βρει μία ισορροπία ηλικιακά μέσα στο ρόστερ της και, πλέον, έχει μία βάση παικτών που πάνω τους μπορείς να χτίσεις».

Οι 15 παίκτες που αποχώρησαν αντικαταστάθηκαν με πέντε. Αυτή η απόφαση πως εξηγείται;

Advertisement
Advertisement

«Πέρσι δημιουργήσαμε, λόγω των αυξημένων υποχρεώσεων, ένα μεγάλο ρόστερ το οποίο αποδείχθηκε ότι δεν ήταν λειτουργικό. Οπότε επιλέξαμε, έχοντας πάντα την αντίληψη ότι έχουμε μία Ακαδημία που δουλεύει καλά, ότι χρειαζόμαστε ένα ρόστερ μειωμένο, δηλαδή, με 22-23 παίκτες, έχοντας και άλλους τρεις-τέσσερις νεαρούς που θα έχουν χρόνο στην ομάδα».

Το καλοκαίρι γιατί δεν αποκτήθηκαν κεντρικός αμυντικός και εξτρέμ;

«Ηταν επιλογή μας να μην προχωρήσουμε σε άλλες κινήσεις, με το σκεπτικό ότι έχουμε άλλα δύο τρία παιδιά που μπορούν να καλύψουν αυτές τις θέσεις. Νομίζω ότι από την υπεραριθμία παικτών, περάσαμε σε μία φάση που η ομάδα μας οδηγεί, πλέον, στις επιλογές που πρέπει να γίνουν».

Ηταν κακή εκτίμηση το καλοκαίρι που αποφασίστηκε να μην παρθούν κεντρικοί αμυντικοί και εξτρέμ με αποτέλεσμα να παίζει πλάγιος ο Αθανασιάδης και στόπερ ο Σκόνδρας;

Advertisement
Advertisement

«Δεν μπορώ να πω ότι ήταν λάθος. Η ομάδα από την αρχή υπολόγιζε στους Τζαβέλλα, Βίτορ και Κατσικά για το κέντρο της άμυνας και ήξερε ότι υπάρχει ο Σκόνδρας και ο Τζιόλης σε περίπτωση ανάγκης. Ετσι αρχίσαμε και έτσι προχωρήσαμε. Τώρα η ίδια η ομάδα δείχνει τι χρειαζόμαστε. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε, φυσικά, όλη την εικόνα της ομάδας, ο ΠΑΟΚ βελτιώνεται σε όλους τους τομείς, στις συνθήκες που δίνει σε όλους τους παίκτες και στον κόσμο. Θέλουμε αυτό να γίνεται σταδιακά, βήμα-βήμα. Αυτή είναι και η πρόταση μας προς τον ιδιοκτήτη. Αυτό είναι και το θεμιτό για μία ομάδα και το οποίο παρέχει και μεγαλύτερη ασφάλεια στις επιλογές. Οπότε καταλαβαίνετε ότι αποφασίσαμε να επενδύουμε στην συνολική οργάνωση του ΠΑΟΚ, ταυτόχρονα με την σταδιακή βελτίωση της ποιότητας των παικτών».

Ποιος είναι ο λόγος που δεν επέστρεψε ο Μαλεζάς;

«Σέβομαι και εκτιμώ τον Στέλιο Μαλεζά και την ποδοσφαιρική του αξία. Από εκεί και πέρα δεν θέλω να μπω σε ονοματολογία, γιατί δεν είναι σωστό».

Advertisement
Advertisement
Continue Reading
Advertisement Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

πρωτοσέλιδο

“Έχουμε πολλά προβλήματα και δεν είναι εύκολο να διαχειριστούμε την κατάσταση”

paokrevolution

Published

on

Οι δηλώσεις του Λουτσέσκου:

«Είμαστε σε μία πολύ δύσκολη κατάσταση, έχουμε πολλά προβλήματα και δεν είναι εύκολο να τη διαχειριστούμε. Πρέπει να πηγαίνουμε παιχνίδι με το παιχνίδι προσπαθώντας να μείνουμε αισιόδοξοι και σε καλό επίπεδο. Να επανέλθουν παίκτες και μέρα με τη μέρα να επιστρέψει το γκρουπ που θα μας οδηγήσει στα αποτελέσματα που θέλουμε».

Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Παίξαμε με τον Ολυμπιακό μεσοβδόμαδα χάνοντας τρεις παίκτες, την ίδια στιγμή ο αντίπαλος είχε μία βδομάδα να δουλέψει. Είμαστε υπό συνεχή πίεση, δεν έχουμε την ευκαιρία να ξεκουραστούμε, να προετοιμαστούμε σωστά, δεν έχουμε τη σωστή αντίδραση στο παιχνίδι. Είμαστε αναγκασμένοι να περιμένουμε, γνωρίζοντας την κατάσταση».

Continue Reading

Ποδόσφαιρο

Οι «κολώνες» και οι «απογοητεύσεις» στις πρώτες 26 αγωνιστικές

paokrevolution

Published

on

Η κανονική διάρκεια του Πρωταθλήματος ολοκληρώθηκε και ο Δικέφαλος του Βορρά βρίσκεται 7 βαθμούς πίσω από τον Ολυμπιακό (αφήνουμε στην άκρη την αφαίρεση 7 βαθμών που του επιβλήθηκε πρωτόδικα αφού υπάρχει και η αυριανή εκδίκαση στην Εφέσεων). Το άρθρο εδώ

Continue Reading

Ποδόσφαιρο

Τζήλος στο Ηράκλειο

paokrevolution

Published

on

Oρίστηκαν από την ΚΕΔ οι διαιτητές που θα διευθύνουν τους αγώνες της 10ης αγωνιστικής του Πρωταθλήματος της Super League 1. (περισσότερα…)

Continue Reading
Advertisement Advertisement

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Advertisement Advertisement

Τάσεις