Connect with us

Ποδόσφαιρο

«Εμφαση στη σωστή προετοιμασία και αποκατάσταση»

paokrevolution

Published

on

 Ο ΠΑΟΚ πρέπει να είναι έτοιμος για το πρώτο ευρωπαϊκό ματς στις 27 Ιουλίου με τον Ολιμπίκ Ντόνετσκ, όμως οι παίκτες έχουν μπροστά τους έναν αγωνιστικό «Γολγοθά» καθώς θα πρέπει να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις και στις τρεις διοργανώσεις στις οποίες συμμετέχει η ομάδα, μέχρι το τέλος.

Το βασικό είναι να μην «κλατάρουν», να έχουν «φρεσκάδα» στις κινήσεις τους να αντέξουν για να πετύχουν τους στόχους.

Τέσσερις συνεργάτες του Στανόγεβιτς, ο Βαντιμίρ Τσεπσάνοβιτς, ο Μανώλης Παπακώστας, ο Γιώργος Ζιώγας και ο Κυριάκος Τσιτιρίδης, εξήγησαν από τον τομέα τους, τι ακριβώς συμβαίνει με την προετοιμασία των παικτών.

Advertisement
Advertisement

Ο στενός συνεργάτης του Στανόγεβιτς, ο Βαντιμίρ Τσεπσάνοβιτς αναφέρθηκε στην προεργασία που κάνει το τεχνικό επιτελείο του ΠΑΟΚ και στον τρόπο δουλειάς που γίνεται, προκειμένου να έρθει το κατάλληλο αποτέλεσμα.

Αρχικά ο Τσεπσάνοβιτς μιλώντας στους εκπροσώπους του Τύπου, υποστήριξε: «Ο ΠΑΟΚ είναι μεγάλο σωματείο. Όταν ήρθαμε εδώ, είδαμε παιχνίδια της ομάδας από την περσινή σεζόν, στη συνέχεια κάναμε τα πλάνα μας για την προετοιμασία ώστε να είμαστε έτοιμοι στον πρώτο ευρωπαϊκό αγώνα. Εχουμε πλάνο, έχουμε πρόγραμμα για τη φυσική κατάσταση, όλα γίνονται σε συνεννόηση με τον κ. Στανόγεβιτς. Το πρόγραμμα κάθε προπόνησης, όπως βλέπετε είναι σημαντικό, καθώς αρκετοί παίκτες είχαν πολλά παιχνίδια από την περασμένη σεζόν κάτι που έπρεπε να λάβουμε υπόψη μας. Μας περιμένει μια μεγάλη σεζόν με πολλά παιχνίδια και πρέπει να προετοιμάσουμε κατάλληλα τους παίκτες.

Εχουμε τα πρώτα τεστ στη διάθεσή μας και βλέπουμε τα αποτελέσματα των παικτών και κυρίως των διεθνών που είχαν περισσότερα ματς στα πόδια τους. Είμαστε προσεκτικοί με τον κάθε παίκτη. Ελέγχουμε τα πάντα στις μετρήσεις. Αν κάνουμε μία πολύ δυνατή προπόνηση, αποφασίζουμε ανάλογα για το επόμενο πρόγραμμα, ειδικά όταν ακολουθεί επίσημο παιχνίδι. Εχουμε βοήθεια από τους συνεργάτες μας ώστε να ελέγχουμε και να προσαρμόζουμε βήμα με βήμα την πρόοδο των παικτών.

Στα φιλικά παιχνίδια για παράδειγμα μοιράσαμε τον χρόνο συμμετοχής των παικτών για να μην επιβαρυνθούν και από τη σκληρή προετοιμασία, Όλα είναι υπό έλεγχο. Ο στόχος μας είναι στο πρώτο παιχνίδι να είμαστε απόλυτα έτοιμοι». Ο συνεργατης του Στανόγεβιτς όταν ρωτήθηκε, αν οι παίκτες είχαν πάρει ειδικό πρόγραμμα εκγύμνασης για να το εφαρμόσουν στις διακοπές τους, απάντησε ως εξής: «Οι παίκτες δεν είχαν πάρει κάποιο πρόγραμμα στις διακοπές τους από όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω».

Advertisement
Advertisement

Τσιτιρίδης: «Αυτή είναι η ανάλυση του Vis Track»

Ο αναλυτής του Vis Track Κυριάκος Τσιτιρίδης εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο το τεχνικό επιτελείο καταγράφει τις επιδόσεις των παικτών στους εντός έδρας (κυρίως) αγώνες του ΠΑΟΚ. Και ανέφερε μεταξύ των άλλων: «Εμείς αναλαμβάνουμε την καταγραφή και την κάλυψη από το βίντεο της κάθε προπόνησης αλλά και των επίσημων αγώνων της ομάδας. Όλα αυτά τα στοιχεία τα δίνουμε στον προπονητή, ο οποίος αρχικά τα μελετά με τους υπόλοιπους συνεργάτες του και στην συνέχεια τα δείχνει στους παίκτες. Τραβάμε το βίντεο πανοραμικά και το δείχνουμε σε όλους. Με την εφαρμογή του Vis Track, την οποία χρησιμοποιούμε στον ΠΑΟΚ, βλέπουμε πόσα χιλιόμετρα έτρεξε ο κάθε παίκτης, πόσο χώρο κάλυψε μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Όταν μία ομάδα έχει την κατοχή της μπάλας, όπως κυρίως κάνει ο ΠΑΟΚ, οι παίκτες του κάνουν συγκεκριμένα χιλιόμετρα. Κυρίως, τα περισσότερα, τα καλύπτουν οι ακραίοι, όπως οι Μάτος και Λέοβατς που έχουν περισσότερο χώρο για να κινηθούν. Οι χαφ για παράδειγμα, ή ακόμη και οι κεντρικοί αμυντικοί έχουν περιορισμένο χώρο δράσης και για αυτόν τον λόγο δεν τρέχουν πολλά χιλιόμετρα. Οι παίκτες των ομάδων που αμύνονται περισσότερο, έχουν την δυνατότητα όταν βγουν στην αντεπίθεση, να τρέξουν περισσότερα χιλιόμετρα. Πάντως, συνοψίζοντας, ο προπονητής έχει μία ολοκληρωμένη εικόνα για τις κινήσεις των παικτών μέσα στο γήπεδο».

Παπακώστας: «Η πρόληψη και η αποκατάσταση»

Ο επικεφαλής του ιατρικού επιτελείου του ΠΑΟΚ, Μανώλης Παπακώστας μίλησε για τους τραυματισμούς και την αποκατάσταση των παικτών. Και ανέφερε τα εξής: «Πρέπει να ομαδοποιήσουμε τα θέματα που αφορούν τους παίκτες. Το ένα αφορά τις μικροενοχλήσεις και τους μικροτραυματισμούς των ποδοσφαιριστών και το άλλο, είναι να έχουμε δει από τα τεστ σε ποιο βαθμό είναι επιβαρρυμένοι ορισμένοι παίκτες και πότε υπάρχει ο σοβαρός κίνδυνος για τραυματισμό. Η φιλοσοφία είναι να προλαμβάνουμε τις επικίνδυνες καταστάσεις. Μέσα από τις μετρήσεις που κάνουμε, βλέπουμε εάν ένας παίκτης είναι επιβαρρυμένος ή όχι. Στην πρώτη περίπτωση αποφασίζουμε και κάνουμε μία αποφόρτιση στον ποδοσφαιριστή ή απλά τροποποιούμε το πρόγραμμα για να προλάβουμε το κακό και να μην έχουμε κάτι μεγαλύτερο. Πάντα σε συνεννόηση με τον προπονητή εφαρμόζουμε αυτό το πλάνο.

Advertisement
Advertisement

Αυτό που μπορώ να πω για την περσινή σεζόν σε ότι αφορά τις προπονήσεις, είναι πως ο προηγούμενος προπονητής μας, ο κ. Ιβιτς επέμεινε πολύ στην αποκατάσταση και την ατομική βελτίωση του κάθε παίκτη. Οι θλάσεις σε σύγκριση με την προπερσινή σεζόν εξαλείφθηκαν, κυρίως διότι δώσαμε μεγάλη έμφαση στην πρόληψη και την αποκατάσταση.

Αναλύοντας την περσινή περίοδο, η βασική παρατήρηση που μπορώ να κάνω, είναι πως οι παίκτες είχαν μικρό χρονικό διάστημα ξεκούρασης. Είχαμε ταχύτατη επανένταξη και δεν είχαμε υποτροπές. Τα μικροπροβλήματα λύθηκαν άμεσα. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα που εφαρμόζουμε δεν είναι αφορά μόνο την χρήση των μηχανημάτων τελευταίας τεχνολογίας που διαθέτει ο σύλλογος, αλλά και την έξτρα δουλειά που πρέπει να κάνουν οι παίκτες με τις διατάσεις, τις ασκήσεις, την έξτρα προθέρμανση πριν αρχίσει η βασική προθέρμανση.

Έχουμε τις μετρήσεις, συζητάμε τα αποτελέσματα με το προπονητικό επιτελείο και βαδίζουμε βήμα προς βήμα.

Επιπλέον θα αναφέρω πως ο χρόνος επιστροφής ενός παίκτη μετά από ένα τραυματισμό είναι σημαντικός,. Η φιλοσοφία και είναι παγκοσμίως τεκμηριωμένη, είναι πως δεν υπάρχουν μαγικά μηχανήματα και δεν μπορούμε να μιλήσουμε για μαγική δουλειά. Η άμεση επιστροφή του Πρίγιοβιτς για παράδειγμα, δεν είχε να κάνει με την χρήση του μηχανήματος αποκατάστασης, αλλά με την δουλειά που έγινε και απο τον ίδιο τον παίκτη”.

Advertisement
Advertisement

Ζιώγας: «Εχουμε τον λιγότερο χρόνο προετοιμασίας»

Ο εργοφυσιολόγος του Δικεφάλου, Γιώργος Ζιώγας είπε από την πλευρά του τα εξής: «Ο ΠΑΟΚ είναι μία από τις ελάχιστες ομάδες σε σύγκριση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές που ξεκινά τόσο νωρίς την προετοιμασία του. Ουσιαστικά οι παίκτες μας έχουν μόνο τέσσερις εβδομάδες προετοιμασίας, το οποίο δεν είναι μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι περισσότεροι παίκτες που ήρθαν στον ΠΑΟΚ τα προηγούμενα χρόνια, είχαν αγωνιστεί σε 25 παιχνίδια μέσο όρο κάθε σεζόν και στον ΠΑΟΚ την περσινή σεζόν έκαναν περισσότερα. Αυτό σημαίνει ότι συμμετέχουν σε περισσότερες προπονήσεις, κάνουν πολλά ταξίδια εξαιτίας των υποχρεώσεων της ομάδας και είναι ελάχιστη η περίοδος προετοιμασίας.

Ο ΠΑΟΚ συμμετείχε πέρυσι και στις 3 διοργανώσεις, το ίδιο πρέπει να κάνουμε και φέτος. Η αλήθεια είναι πως μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου οι παίκτες μας «άδειασαν» κυρίως ψυχολογικά, ενώ και η πρωτιά στα πλέϊ οφ κρίθηκε στο γκολ.

Στην Ευρώπη σε ορισμένες χώρες κάποιες ομάδες δεν έχουν υποχρεώσεις τον Χειμώνα και κάνουν έξτρα προετοιμασία τεσσάρων εβδομάδων. Θα σας δώσω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Ο ΑΠΟΕΛ όταν έφτασε στους «8» του Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ πήγε πολύ καλά στην Ευρώπη, στην Κύπρο έχασε το Πρωτάθλημα. Αυτό οφείλεται και στην κούραση των παικτών του, από τα συνεχόμενα παιχνίδια.

Advertisement
Advertisement

Ο ΠΑΟΚ κάθε φορά πρέπει να είναι έτοιμος. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε πως ο ΠΑΟΚ δεν μπορεί να πει ότι θα προετοιμαστεί για να είναι απόλυτα έτοιμος τον Σεπτέμβριο. Από τη στιγμή που οι υποχρεώσεις αρχίζουν στα τέλη Ιουλίου με τα ευρωπαϊκά ματς, πρέπει να είναι έτοιμη η ομάδα από αυτή την περίοδο. Οι στόχοι είναι οι ίδιοι, πρέπει η ομάδα να διακριθεί και στους τρεις θεσμούς στους οποίους συμμετέχει».

* Οι συνεργάτες του Στανόγεβιτς ανέφεραν επίσης πως με τη χρησιμοποίηση μηχανημάτων υψηλής τεχνολογίας (TMG, VIS TRACK) που έχουν στη διάθεσή τους, το έργο τους γίνεται πιο αποτελεσματικό

Continue Reading
Advertisement Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ποδόσφαιρο

«Πλέον έχουμε αλλάξει σαν ομάδα, παίξαμε σαν ένα»

paokrevolution

Published

on

Ο Μαγκομέντ Οζντόεφ, μετά την νίκη του ΠΑΟΚ απέναντι στην Μπέτις, μίλησε στην κάμερα της Cosmote TV και τόνισε ότι πλέον οι ασπρόμαυροι έχουν αλλάξει σαν ομάδα, παλεύοντας σαν ένα.

Αναλυτικά όσα δήλωσε: «Κάναμε τα πάντα καλά. Παίξαμε σαν ένα, τρέξαμε και παλέψαμε σαν μια μεγάλη ομάδα. Κάθε σεζόν μου στον ΠΑΟΚ, κάνουμε καλή πορεία. Αυτήν την χρονιά, ελπίζω να κερδίσουμε το πρωτάθλημα και να προκριθούμε στον τελικό του κυπέλλου.

Θα έχουμε και τις κακές μας περιόδους μέσα στην σεζόν, είναι φυσιολογικό. Παίζουμε σε κάθε παιχνίδι για την νίκη. Χάσαμε κάποιους βαθμούς λόγω συγκέντρωσης αλλά πλέον έχουμε αλλάξει σαν ομάδα».

Continue Reading

Ποδόσφαιρο

«Το πιο σημαντικό είναι η αυτοπεποίθηση των ποδοσφαιριστών»

paokrevolution

Published

on

Για την μεγάλη νίκη απέναντι στην Μπέτις (2-0), το αν ο τωρινός ο ΠΑΟΚ έχει μεγαλύτερο ταβάνι από κάθε άλλη ομάδα που είχε στον σύλλογο, το ροτέισον και τον ασταμάτητο Σουαλιό Μεϊτέ, μίλησε στη συνέντευξη Τύπου, ο προπονητής του Δικεφάλου του Βορρά, Ραζβάν Λουτσέσκου.

 

Για την αυτοπεποίθηση που έχει ο ίδιος μετά από τέτοιες εμφανίσεις: «Ένας προπονητής δεν μπορεί να είναι απόλυτα με αυτοπεποίθηση, πάντα πρέπει να είναι on fire. Πρέπει να βλέπει πάντα τον κίνδυνο που έρχεται στο επόμενο ματς. Μιλάω για τη νοοτροπία, την χαλάρωση, την υπερβολική αυτοπεποίθηση, αλλά και για τον τρόπο παιχνιδιού των αντιπάλων. Αλλά από την άλλη πλευρά, ένας προπονητής θα πρέπει να έχει αυτοπεποίθηση και να καταλαβαίνει πλήρως τις δυνατότητες της ομάδας του.

Στο πρώτο μέρος μείναμε καλά στο ματς, δημιουργήσαμε ενδιαφέρουσες φάσεις στο τρανζίσιον, θα μπορούσαμε να τις έχουμε εκμεταλλευτεί καλύτερα και είχα την εντύπωση ότι σεβόμασταν πολύ τον αντίπαλο. Έτσι, κάναμε βήματα πίσω, και έπαιρναν μπάλες στις γραμμές μας. Όμως, ο σωστός τρόπος τοποθέτησης και το έξυπνο παιχνίδι δεν τους επέτρεψε να πάρουν κάτι. Στο δεύτερο μέρος έπρεπε να τολμήσουμε παραπάνω και αυτό συνέβη, η Μπέτις δεν έκανε κάτι, είχε ωραία εναλλαγή μπάλας, αλλά στο ένας εναντίον ενός δεν δημιούργησε κινδύνους. Ίσως είχαμε λίγη πίεση, να προκριθούμε από σήμερα και ότι έπρεπε να κερδίσουμε για να μην παίξουμε την πρόκριση εκτός έδρας. Αλλά η ομάδα πρέπει να έχει αυτή την αυτοπεποίθηση, όλοι οι παίκτες πρέπει να είναι συγκεντρωμένοι, ο καθένας στον ρόλο του, να παίζουν με τις δυνατότητες που έχουν, είναι ένας τρόπος δουλειάς που έχουμε και μας ταιριάζει και πρέπει να το κρατήσουμε.

Advertisement
Advertisement
Για το αν ο τωρινός ο ΠΑΟΚ έχει μεγαλύτερο ταβάνι από κάθε άλλη ομάδα που είχε στον σύλλογο: «Έχετε αυτή τη γνώμη, ξέρετε την γνώμη μου, πρέπει να είμαστε focus στο επόμενο ματς, είναι περίπλοκο αυτό που βλέπουμε, είναι τόσες λεπτομέρειες που το μόνο που μετράει είναι να είμαστε συγκεντρωμένοι. Αλλά και οι λεπτομέρειες δίνουν το κάτι παραπάνω».

Για τα δυο στοιχεία οι συνδυασμοί στα γκολ, δεν δέχεται ευκαιρίες σοβαρές: «Σίγουρα είναι στο ανώτερο επίπεδο το πνευματικό μκομμάτι και ότι οι παίκτες αισθάνονται καλά σωματικά, είναι ότι ο καθένας βλέπεις την δουλειά που κάνει ο συμπαίκτης σου στο μάξιμουμ και τον παρακινεί να κάνει το ίδιο, Οπότε, η δύναμη η ψυχολογική έρχεται από το ότι βλέπουν όλοι την δουλειά που κάνει ο καθένας».

Για το αν η ομάδα έχει φτάσει εκεί που ήθελε και έλεγε με 18-20 ενεργούς παίκτες: «Αυτό πρέπει να συμβαίνει, δείχνουμε αυτή την περίοδο αυτή την συμμετοχή και την ενότητα, αν και το ροτέισον είναι μικρότερης έκτασης σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό έχει να κάνει με ιώσεις και τραυματισμούς έμεναν παίκτες έξω και αναγκάζονταν να παίξουν άλλοι, είναι ένα άλλο είδος ροτέσιον, όχι αυτό με 6-7 παίκτες να αλλάζουν ανά παιχνίδι. Αλλά συνολικά το γκρουπ λειτουργεί μαζί και κάνει μία θυσία όλοι μαζί για την ομάδα. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι η πνευματική φρεσκάδα γιατί αν παίξει σε τρία ματς μαζεμένα όταν χρειαστεί να αποφασίσει δεν θα έχει αυτή την ταχύτητα».

Για τον Μεϊτέ που παίζει ασταμάτητα και έχει φρεσκάδα: «Δεν έχει πάντα πνευματική φρεσκάδα, το πρόβλημα με τον Μεϊτέ είναι ότι δεν έχουμε άλλους παίκτες με τα δικά του χαρακτηριστικά να κρατά την θέση και να κόβει με μία πάσα το τρανζίσιον του αντιπάλου, τον πιέσαμε μερικές φορές να παίξει. Το ίδιο έγινε με τον Μπάμπα που όταν έχει ένα ματς ανάμεσα σε συνεχόμενα να ξεκουράζεται, μετά είναι τοπ, ο Οζντόεφ που είναι πολύ καλά και ξέρει ότι ένα ματς μέσα στην εβδομάδα δεν θα το παίξει, ο Κεντζιόρα το ίδιο. Υπάρχουν και εξαιρέσεις που κάνουν θυσίες, όπως ο Τάισον, που παίζει σε όλα τα ματς. Λέω ότι είναι 19 χρονών και τώρα αρχίζει την καριέρα του και είναι πρώτη φορά στην καριέρα του, από πλευράς συνέχειας εμφανίσεων».

Advertisement
Advertisement
Continue Reading

Ποδόσφαιρο

«Πάμε να διεκδικήσουμε την οκτάδα»

paokrevolution

Published

on

Για την μεγάλη νίκη απέναντι στην Μπέτις (2-0) και την εκτός έδρας δοκιμασία που ακολουθεί με τη Λυών (29/1, 22.00), μίλησε στην κάμερα της COSMOTE TV, ο τερματοφύλακας του ΠΑΟΚ, Αντώνης Τσιφτσής.

«Δεν κοιτάζω τα στατιστικά. Έχουμε δουλέψει πολύ καλά στην αμυντική λειτουργία της ομάδας, λειτουργούμε καλά και δεχόμαστε λίγες φάσεις. Στην Ευρώπη αδικήσαμε τους εαυτούς μας. Είμαστε χαρούμενοι που περάσαμε στην επόμενη φάση και τώρα πάμε να διεκδικήσουμε την οκτάδα. Δεν τελειώσαμε εδώ. Χαιρόμαστε σήμερα και από αύριο ξεκινάμε για το επόμενο παιχνίδι. Έχουμε καλή χημεία με τους παίκτες, όλο και καλύτερη όσο παίζουμε περισσότερο. Σήμερα δεν ξέρω αν με άκουγαν με τόσο κόσμο. Είμαι χαρούμενος που μπορώ να βοηθάω την ομάδα φέτος».

Continue Reading

Τάσεις