πρωτοσέλιδο
«Χαρούμενος που βοήθησα και εγώ για να επανακτήσουν τις σχέσεις τους Ελλάδα και Ρωσία»
Μεγάλη συνέντευξη παραχώρησε ο Ιβάν Σαββίδης σε ιστοσελίδα με αφορμή την επίσκεψη του Τσίπρα στην Ρωσία. Επιβεβαιώνει ότι και αυτός βοήθησε στον σχεδιασμό της επίσκεψης. Διαβάστε αναλυτικά:
-Έχετε μεγάλη εμπειρία πάνω στις ελληνορωσικές σχέσεις. Ποια ανάγκη υπαγορεύει το ραντεβού του Βλάντιμιρ Πούτιν με τον Αλέξη Τσίπρα;
“Δεν έχω κουραστεί να επαναλαμβάνω ότι η Ρωσία δεν μπορεί να κάνει χωρίς την Ελλάδα και η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει χωρίς την Ρωσία. Ιστορικά, οι χώρες μας έχουν πολλές κοινές πολιτιστικές και θρησκευτικές παραδόσεις. Δεν θα μπορούσαν να υπάρχουν χωριστά η μία από την άλλη. Υπήρχαν φορές που οι ηγέτες των δύο χωρών συζητούσαν πάνω από μία φορά τον χρόνο και αυτό είναι η καλύτερη στρατηγική για μένα. Δυστυχώς, από την εποχή που η Ελλάδα μπήκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι σχέσεις Αθήνας-Μόσχας έγιναν πιο ψυχρές. Οι Βρυξέλλες απλά δεν μπορούν να ανεχθούν μία πολύ στενή προσέγγιση ενός μέλους τους με την Ρωσία. Για να είμαι δίκαιος, διαπιστώνω ότι η Ρωσία σε κάποιο βαθμό επίσης έπαυσε να βλέπει την Ελλάδα ως έναν υποψήφιο συνεργάτη και εστίαζε σε άλλες υποθέσεις. Είναι ενδιαφέρον πως ακόμη κι αυτή την περίοδο, η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων εξακολουθεί να εστιάζει στην συνεργασία με την Ρωσία. Κάθε πολιτικός στην Ελλάδα που συμμετέχει στις εκλογές, ακόμη κι αν έχει στραφεί προς την Δύση, ως μέρος της προεκλογικής του καμπάνιας προγραμματίζει να συναντηθεί με την Πατριάρχη στην Ρωσία και με εκπροσώπους της πολιτικής και κοινωνικής ζωής, αλλιώς θα χάσει την υποστήριξη των ψηφοφόρων του. Μία φορά περπατούσα σε ελληνικό δρόμο και με πλησίασε ένας από τους περαστικούς και μου είπε: “Ιβάν Σαββίδη, σε παρακαλώ πες στον Πούτιν όχι χρειάζεται τους Έλληνες περισσότερους από τους Ρώσους”. Τώρα με την αλλαγή πολιτικής ηγεσίας στην Ελλάδα, οι χώρες μας έχουν την ευκαιρία για μία επαναπροσέγγιση. Στην Ελλάδα έχουν αντιληφθεί την επιθυμία να επανακτήσουν στενές σχέσεις με την Ρωσία. Ειλικρινά, είμαι πολύ χαρούμενος, γιατί πίσω από αυτό κρύβεται πολλή προσπάθεια, συμπεριλαμβανομένης και της δικής μου. Είναι ένα μεγάλο βήμα μπρος, κατά τη γνώμη μου”.
-Ποια ζητήματα που σχετίζονται με την συνεργασία των δύο χωρών, πιστεύετε πως πρέπει να επιλυθούν σήμερα σε επίπεδο κορυφής;
“Οι όροι της συζήτησης μπορεί να είναι πολλοί. Ο τουρισμός και η ενέργεια είναι μόνο η επιφάνεια. Μπορούν να συζητηθούν διάφορα ζητήματα που αφορούν πολέμους στην Ευρώπη και όλο τον κόσμο. Αναπόφευκτα, η συζήτηση θα επηρεαστεί από ζητήματα στρατιωτικής και τεχνολογικής συνεργασίας. Πιστεύω ότι οι Έλληνες είναι έτοιμοι για μία διαδικασία βαθιάς ενσωμάτωσης”.
-Το εμπάργκο της Ρωσίας στην εισαγωγή αγροτικών προϊόντων από την Ελλάδα, έχει περιπλέξει τις σχέσεις των δύο χωρών;
“Η επιβολή του εμπάργκο στην εισαγωγή αγροτικών προϊόντων ήταν ένα πολύ αναγκαίο μέτρο για την Ρωσία. Ωστόσο, αν η χώρα μας λειτουργούσε λίγο πιο διαφορετικά στο συγκεκριμένο θέμα θα μπορούσαμε να έχουμε ένα πιο απτό αποτέλεσμα. Όταν σε μία μεγάλη πέτρα δημιουργεί μικρά ρήγματα, με την πάροδο του χρόνου και τον επηρεασμό φυσικών παραμέτρων μπορεί να καταστραφεί. Οπότε, έπρεπε να αφήσουμε μικρά ρήγματα μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να μην επιβάλλουμε κυρώσεις απέναντι σε χώρες που ενδιαφέρονται για συνεργασία με την Ρωσία, όπως η Ουγγαρία, η Σερβία, η Ελλάδα κ.α.
Και τώρα καταλήγουμε να τιμωρούνται εξίσου τόσο τα κράτη που επιθυμούν την αποδυνάμωση της Ρωσίας, όσο και εκείνα που έχουν γενικά μία θετική στάση απέναντί της. Το οικονομικό αποτέλεσμα μίας τέτοιας κύρωσης είναι πολύ μικρό. Ο κύκλος εργασιών στο εμπόριο μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας πάνω στην τροφοδότηση αγροτικών προϊόντων είναι 400-500 εκ. ευρώ, ενώ το εξωτερικό χρέος της Ελλάδας είναι πάνω από 320 δισ. ευρώ. Το εμπάργκο στην Ελλάδα είναι μία σταγόνα στον Ωκεανό. Επιπρόσθετα, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η ελληνική αγροτική παραγωγή φθάνει στα ράφια μας, μέσω χωρών που δεν έχουν συμπεριληφθεί στη λίστα αυτών που υφίστανται κυρώσεις, όπως η Τουρκία όπου βάζουν μόνο τις ταμπέλες με την χώρα συσκευασίας. Το εμπάργκο “χτυπά” τον αυτόνομο αγρότη. Κι αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα από πολιτική σκοπιά. Οι Έλληνες δυσκολεύονται και “πονούν” να δεχθούν ότι η Ρωσία, η “μεγάλη αδερφή”, πήρε οποιοσδήποτε κυρώσεις εναντίον τους. Γι΄ αυτό πέρυσι τον Αύγουστο ετοιμάσαμε και στείλαμε ένα γράμμα τον Πρόεδρο, Βλάντιμιρ Πούτιν για να πάρει πίσω τις κυρώσεις στην Ελλάδα. Ελπίζω αυτό το ζήτημα να συζητηθεί στην συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα. Αν τα αποτελέσματα της συνάντησης αυτής είναι θετικά, τότε η Ρωσία θα έχει εφαρμόσει ενεργά την “ανθρώπινη διπλωματία” στην εξωτερική πολιτική της. Και έχει αξία να πούμε ότι τώρα που Ελλάδα και Ρωσία φαίνονται ξανά ανοιχτές για διάλογο, υπάρχουν και επιχειρηματίες που συνεισφέρουν σ΄αυτή την διαδικασία.
Στην Ρωσία έχουμε υποτιμήσει την αξία της “ανθρώπινης διπλωματίας”. Για παράδειγμα, λόγω της οικονομικής κρίσης, κινδύνευσε με κλείσιμο το τμήμα των σλαβικών γλωσσών στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας και ανέλαβα μία δέσμευση να το χρηματοδοτώ. Ήταν εξολοκλήρου δική μου πρωτοβουλία και είμαι περήφανος που χάρη στην δική μου υποστήριξη η ελληνική νεολαία συνεχίζει να διδάσκεται την ρωσική γλώσσα. Θα ήμουν, όμως, ακόμη πιο χαρούμενος αν μου είχε ζητηθεί να το κάνω από την ηγεσία της Ρωσίας. Θα ήταν κομμάτι της “ανθρώπινης διπλωματίας”. Θα ήθελα, ωστόσο, μη κρατικοί φορείς να συμμετέχουν όσο μπορούν στην διαδικασία που κάνει η Ρωσία να επαναπροσεγγίσει χώρες που βρίσκονται στο πεδίο του γεωπολιτικού ενδιαφέροντός της”.
-Είστε από τους μεγαλύτερους επιχειρηματίες της χώρας. Κατά τη γνώμη σας, πόσο επηρεάζουν το επιχειρηματικό περιβάλλον οι εντάσεις της Ρωσίας με τις δυτικές χώρες;
“Η κατάσταση είναι δύσκολη, ειδικότερα σ’ αυτό που ονομάζουμε πραγματική οικονομία. Πρόσφατα βγάλαμε τα οικονομικά αποτελέσματα των εταιριών μας για το 2014. Μολονότι είχαμε αύξηση των πωλήσεων κατά 24% και αυτές ανήλθαν σε 65,7 δισεκατομμύρια ρούβλια, δεν είμαι πολύ ικανοποιημένος με τα αποτελέσματα. Γιατί αντιλαμβάνομαι πως αν δεν υπήρχε αυτή η μη κανονική κατάσταση με τις κυρώσεις, τα αποτελέσματά μας θα ήταν πολλές φορές πάνω”.
Αφού ανέλυσε ζητήματα επιχειρηματικού ενδιαφέροντος, στην συνέχεια, ο Ιβάν Σαββίδης ρωτήθηκε για την κατάσταση στην Κριμαία.
“Δεν θα κάνω λάθος αν πω ότι οι πιο χαρούμενοι άνθρωποι μετά την προσάτηση της Κριμαίας στην Ρωσία είναι Έλληνες. Αν διαβάσετε σε βάθος την Ιστορία θα δείτε ότι οι Έλληνες στην χερσόνησο της Κριμαίας εμφανίστηκαν την εποχή των Σκυθών (σ.σ. νομαδικές φυλές της αρχαιότητας). Και σήμερα είναι ένα σπίτι μεγάλου μέρους Ελλήνων της διασποράς”.
πρωτοσέλιδο
“Έχουμε πολλά προβλήματα και δεν είναι εύκολο να διαχειριστούμε την κατάσταση”
Οι δηλώσεις του Λουτσέσκου:
«Είμαστε σε μία πολύ δύσκολη κατάσταση, έχουμε πολλά προβλήματα και δεν είναι εύκολο να τη διαχειριστούμε. Πρέπει να πηγαίνουμε παιχνίδι με το παιχνίδι προσπαθώντας να μείνουμε αισιόδοξοι και σε καλό επίπεδο. Να επανέλθουν παίκτες και μέρα με τη μέρα να επιστρέψει το γκρουπ που θα μας οδηγήσει στα αποτελέσματα που θέλουμε».
Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Παίξαμε με τον Ολυμπιακό μεσοβδόμαδα χάνοντας τρεις παίκτες, την ίδια στιγμή ο αντίπαλος είχε μία βδομάδα να δουλέψει. Είμαστε υπό συνεχή πίεση, δεν έχουμε την ευκαιρία να ξεκουραστούμε, να προετοιμαστούμε σωστά, δεν έχουμε τη σωστή αντίδραση στο παιχνίδι. Είμαστε αναγκασμένοι να περιμένουμε, γνωρίζοντας την κατάσταση».
Ποδόσφαιρο
Οι «κολώνες» και οι «απογοητεύσεις» στις πρώτες 26 αγωνιστικές
Η κανονική διάρκεια του Πρωταθλήματος ολοκληρώθηκε και ο Δικέφαλος του Βορρά βρίσκεται 7 βαθμούς πίσω από τον Ολυμπιακό (αφήνουμε στην άκρη την αφαίρεση 7 βαθμών που του επιβλήθηκε πρωτόδικα αφού υπάρχει και η αυριανή εκδίκαση στην Εφέσεων). Το άρθρο εδώ
Ποδόσφαιρο
Τζήλος στο Ηράκλειο
Oρίστηκαν από την ΚΕΔ οι διαιτητές που θα διευθύνουν τους αγώνες της 10ης αγωνιστικής του Πρωταθλήματος της Super League 1. (περισσότερα…)
-
Επικαιρότητα9 μήνες ago
Το παρασκήνιο πίσω από το πανό
-
Ποδόσφαιρο1 έτος ago
ΠΑΟΚ 3-0 Αστέρας Τρίπολης
-
Ποδόσφαιρο1 έτος ago
Έκλεισε η μεταγραφή Σαμάτα στον ΠΑΟΚ, μένουν τα διαδικαστικά
-
Ποδόσφαιρο1 έτος ago
ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός [LIVESTREAMING]
-
Ποδόσφαιρο1 έτος ago
Λουτσέσκου: «Δεν πήραμε αυτό που αξίζαμε»
-
Ποδόσφαιρο1 έτος ago
Η ενδεκάδα του ΠΑΟΚ με Άιντραχτ
-
Βόλλεϋ1 έτος ago
Πήρε το θρίλερ και ισοφάρισε σε 1-1 τη σειρά των αγώνων
-
Μπάσκετ1 έτος ago
Τακιανός: “Να πάμε όσο πιο μακριά μπορούμε”